Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/divo/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Как да изберем правилния нож за оцеляване в дивата природа

Изборът на правилния нож за приключението на открито може да се окаже голямо предизвикателство. В тази статия ще разгледаме различните видове остриета, заточване и видове разрези и захвти, които можете да използвате в полеви условия.
Когато прекарвате много време сред природата, има някои задължителни неща, които обикновено носите със себе си: Раница, материали за подслон, вода, инструменти за палене на огън, комплект за първа помощ и т.н.
Едно от нещата, които естествено ще вземете със себе си, може би без дори да се замисляте, е ножът. Може би ще вземете повече от един нож в зависимост от задачите, които планирате да правите.

„Има много различни гледни точки и мнения за това кой тип острие и заточване са най-добри.“

// ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩ НОЖ //
При избора на правилния нож възникват много въпроси. Ако вече знаете основно за какво ще използвате ножа, може би ще имате предимство при избора на острие и заточване. Всички те имат своите предимства и недостатъци.
Ако започнете да разпитвате приятелите си, скоро ще откриете, че има много различни мнения и становища за това кой тип острие и заточване са най-добри, като повечето от тях се свеждат до лични предпочитания и опит.
Изборът на идеалния нож не е лесна задача. Често се налага да правите много компромиси. Това може да се дължи на цената, наличността, местните закони по отношение на дължината на острието или защото се нуждаете от нож с много различни приложения.
Може да помислите за закупуване на два или повече различни вида ножове, за да можете да покриете всички различни задачи. Просто се опитайте да погледнете в кухненското си чекмедже и да преброите колко различни вида ножове имате тaм. Ще се изненадате.
Сдобивайки се с нож с добро качество, обикновено ще имате нож, който може да изпълнява безпроблемно повечето задачи на открито. Но ако ще извършвате по-специализирани задачи като резбарсто, ще се наложи да разгледате за по-специализиран тип нож предназначен само за тази задача.

// ОСТРИЕТА С НАЗЪБЕН РЪБ //
Напълно назъбеното острие ви осигурява отлични режещи способности при рязане на твърди, издръжливи, дебели и влакнести материали. То сякаш се захваща за рязания предмет.
Благодарение на назъбването ножът работи почти като трион. Високите точки на назъбването оказват натиск и разрязват предмета по-бързо, отколкото обикновеното острие. Дори ако назъбването е малко тъпо, то е много ефективно.
Недостатъкът на назъбеното острие е, че то се заточва значително по-трудно както на полето, така и у дома. Освен това то е по-малко прецизно при рязане, отколкото обикновеното острие, и може да разкъса предмета, който режете.

// ЧАСТИЧНО НАЗЪБЕНИ ОСТРИЕТА //
Частично назъбеното острие или комбинираното острие ви дава два ножа в едно: обикновен нож и назъбен нож. Но обикновено разполагате само с половината от всяко острие.
Хубавото е, че разполагате с нож, с който можете да изпълнявате повечето задачи. Разполагате с област, в която можете да правите прорези (да режете с натискане), обикновено това е предната част на острието. Имате и зона, в която можете да правите издърпващи разрези (да режете с издърпване), обикновено задната част на острието. Това ви дава голяма гъвкавост и различни възможности за използване на ножа.
Подобно на напълно назъбения нож, при частично назъбеното острие ще се сблъскате с трудности при заточването, като трябва да вземете предвид и разположението на назъбванията върху острието. В зависимост от задачите ви за рязане не винаги е полезно назъбванията да са разположени близо до дръжката, както са направени повечето ножове. Колкото по-близо са до дръжката, толкова по-голям контрол имате върху рязането. Обикновено гладкото острие се използва за по-фино рязане, така че колкото по-близо до дръжката, толкова по-добре.
Ако планирате да режете с трион много твърди материали, напълно назъбеното острие е правилният избор.
Ако изборът е между изцяло или частично назъбено острие, препоръчваме ви да изберете частично назъбено острие, тъй като то ще ви позволи да преодолеете някои от недостатъците на изцяло назъбеното острие. С едно острие ще можете да извършвате всичко.

// ОСТРИЕТА С ГЛАДЪК РЪБ //
Ако на полето извършвате предимно разрези с натиск, най-подходящ за вас е ножът с гладък ръб. Като използвате нож с един остър ръб, ще получите чисти разрези и по-голяма точност в сравнение с назъбения ръб.
Ножът се заточва много лесно, дори и в полеви условия. Ако сте наточили ножа си преди да тръгнете на път, можете да вземете със себе си малък точилен камък или брус, за да поддържате остротата на острието, ако е необходимо.
Ако използвате само нож с гладък ръб, ще загубите възможността за ефективно рязане и извършване на издърпващи разрези в твърди материали. Когато режете твърди материали или въжета, също така ще усетите, че ножът ще се изтъпи по-бързо от острието с назъбен ръб.
Ако през деня извършвате рязане с натискане, като например изработване на колчета за палатка, рязане на храна или издълбаване на дървени лъжици, острието с гладък ръб ще бъде идеално за вас.

// ИЗБОР НА ЗАТОЧВАНЕ НА НОЖА //
Най-често срещаните заточвания на острието на ножовете са вдлъбнало, плоско, изпъкнало и особено в скандинавските страни – сканди.
Вдлъбнатият скос ще ви осигури остро като бръснач острие, тъй като може да стане много тънко. Недостатъкът е, че тъй като е толкова тънко, то е и уязвимо за отчупване или счупване.
Много ножове са с плосък скос, тъй като това е най-простият тип заточване. Обикновено кухненските ножове са с такъв тип скос. Това заточване ще ви осигури гладък и здрав нож. Ножът може да стане малко по-дебел зад острието, ако го заточвате прекалено често. Това ще затрудни рязането на дърво и по-твърди материали.
Изпъкналото заточване е противоположно на вдлъбналото. Заточването е заоблено и няма вторичен ръб. Предимствата са острие със силен ръб, което същевременно може да реже гладко. Поради максималното количество материал зад острието, ножът с изпъкнал скос е създаден за тежка употреба. Недостатъкът е, че е трудно да се направи добър изпъкнал ръб и това прави ножа по-скъп. Заточването на острието също може да бъде по-трудно, особено в полеви условия.
Скандинавският тип заточване е почти нормален за скандинавските традиционни ножове за работа на открито и за бушкрафт. Заточването на практика представлява един голям вторичен ръб.
Скандинавският тип скос е много подходящ за повечето видове работа в храстите, особено за дървообработване. Острието обикновено е много дебело и може да понесе удари без проблеми. Недостатъкът на този вид заточване наистина се проявява, ако счупите ръба. Заради широкия ръб ще трябва да работите дълго време, за да заточите острието.

// РАБОТА С НОЖА //
Винаги боравете с ножа си по безопасен начин. Никога не хвърляйте ножа си към човек, дори и да е поставен в кания. Когато предавате ножа си на друг човек по безопасен начин, извадете го от канията и го подайте с дръжката напред към приятеля си, а острието на ножа да сочи нагоре и далеч от ръката ви. По този начин няма да се порежете, а приятелят ви ще трябва само да завърти дръжката на ножа в ръката си, за да го използва.
Няма правилно или погрешно решение за начина, по който носите ножа си, стига да го правите по безопасен начин. Обикновено ножът трябва да се носи в кания на колана ви или в джоба ви, ако е сгъваем нож. Друг начин за носене на ножа е на врата. Особено когато работите с него около лагера си, това ще ви даде бърз и лесен достъп до ножа.

// ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ ВЪЖЕНЦЕ ЗА ЗАВЪРЗВАНЕ НА НОЖА? //
Ако ножът ви е снабден с отвор за каишка, може да се окаже изкушаващо да я използвате. Обикновено използването на оплетено парче паракорд ще ви осигури по-добър захват.
Ако просто направите примка, рискувате ножът ви да бъде изваден от канията неволно, ако примката се закачи за клон.
Можете също така да използвате просто парче паракорд в искрящ цвят, без примка, за да можете да намерите ножа си по-лесно, ако го изпуснете.Можете дори да си купите паракорд с вплетен светлоотразителен материал, така че да можете да откриете ножа си с помощта на фенерче през тъмната част на денонощието.

// РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ РАЗРЕЗИ И ЗАХВАТИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА НОЖА //
Когато използвате нож, правите различни видове разрези. Най-обичайните са рязане с натискане, нарязване на филийки и сечене.

Ловен магазин Заримекс предлага огромно разнообразие от всички видове ножове на различни марки. За да се уверите посетете zarimex.eu или физическия магазин в гр. София, жк. Дървеница, ул. “Осми декември” №1.

Когато работите с дърво, като например изработване на колчета за палатка или пръчки за огън, обикновено режете с натискане. Прилагате сила напред и вкарвате острието в предмета.
Нарязването на филийки се използва най-вече при рязане на парче въже, твърди материали, влакна или домат. Прокарвате ръба по предмета като трион, за да направите нарязване на филийки.
Когато отсичате клон от дърво, използвате ножа с едно движение надолу. По този начин се възползвате от пълната сила на ускорението и гравитацията.
Най-често, когато използваме нож хващаме предната част на дръжката. Това е най-силният захват, който се използва, когато трябва да правите силови разрези, като например да отрежете дебел клон или нещо подобно. Острието е обърнато настрани от вас и имате голям контрол.
При много от различните видове дръжки може да поставите палеца на гърба на острието, за да получите по-голям контрол и натиск върху зоната, която режете.
Следващият захват е задният захват, като ръбът е обърнат към вас. Той се използва главно при рязане на връв или ако някой държи елемента, който режете. По този начин вие контролирате острието.
Гърдите като опора се използват, когато трябва да имате голям контрол върху много силен захват. Поставяте острието встрани от тялото си, близо до гърдите, и контролирате острието с палеца си. Това е много безопасен захват, тъй като имате пълен контрол върху острието.
Издърпващите удари се използват, когато издълбавате или режете към себе си. Като държите лактите си плътно до тялото и китката на ръката с ножа притисната към ребрата ви, ще забележите, че острието няма да нарани гърдите ви.
Ако трябва да имате по-голям контрол върху острието за по-фино рязане, можете да го направите, като хванете самото острие и направите рязането или обработката на дърво.
И последно, никога не работете с ножа между или върху краката си, тъй като в тази област бедрената артерия и вена са много близо до кожата.
Ако прережете някоя от тях, е въпрос само на няколко минути, преди да стане фатално.

Винаги се опитвайте да режете далеч от себе си и от външната страна на краката си. Особено когато използвате много заострен нож.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.