Какво ловно оръжие да си купите

Какво ловно оръжие да си купите

Днес разнообразието от ловно оръжие е толкова голямо, че доста често настъпва объркване при избора и покупката сред младите ловджии. В тази връзка, доста често на ум си задаваме въпроса “какво ловно оръжие да си купя”? Ако сте от тези хора, нека споделим с Вас някои подробности в тази посока.

От какво ловно оръжие се нуждае ловецът

Няма как да си купите универсална пушка за лова на всякакъв дивеч. От това следва, че преди да определите от какво ловно оръжие се нуждаете, Вие трябва да сте наясно какви видове дивеч ще отстрелвате. На база на това можете и по-адекватно да направите своя избор. Има значение също, дали сте опитен или начинаещ ловец. Ако сте от първите, за предпочитане е да заложите на гладкоцевните модели, които са предназначени за стрелба на средни разстояния. Ако сте напреднал ловец, то нарезните цеви са по-удачният вариант за Вас, тъй като те са по-мощни и стрелят на по-големи разстояния.

Има значение също и теглото на ловното оръжие. За един по-слаб човек би било уморително и неприятно да носи тежка пушка, особено ако трябва да преследва дивеча. Според опитните и дългогодишни ловци, най-доброто тегло е една двадесета от Вашето собствено тегло.

Дивечът има значение

Ако сте ловец на лисици или други подобни животни, то карабината с подходящата оптика е добър избор за Вас. Привържениците на ливаден или блатен дивеч през лятно-есенния сезон се нуждаят от лека и мобилна ловна пушка с патрони от типа “дисперсант”. Когато сменяте вида на лова и съответно условията, по-приемливият и разумен вариант е да смените патроните, а не оръжието. Към момента, най-популярният калибър сред гладкоцевните модели, по различни причини, е дванайската.

Как да изберете правилното за Вас

Изборът на подходяща пушка не е лесен, особено за начинаещите, на които тепърва предстои да се сблъскат с различните видове дивеч, обстановка и сезони на годината. Нека все пак да го улесним, доколкото е възможно, чрез следните съвети за правилен избор:

  • Съобразете се с вида на дивеча и разстоянието, от което ще го отстрелвате;
  • Вида на лова (от засада, от вишка, загон), така че лесно да прецените дали се нуждаете от допълнителен аксесоар;
  • Времето на годината и броя на походите в гората също са от значение.

Нуждаете ли се от разрешително

Непременно имате нужда от специално разрешително за притежание и употреба на огнестрелно ловно оръжие, което да бъде издадено от РУ на МВР по настоящ адрес. Също, след като имате определен вид пушка, трябва да притежавате и специален билет за лов.

Можете ли да закупите от оръжеен магазин Заримекс

Ние се занимаваме с продажба както на голям асортимент от обяви на различни видове пушки, карабини, пистолети за лов, така и на отделни аксесоари и части за тях на най-достъпни цени. При нас дори можете да купите и на лизинг, а при необходимост от професионално съдействие, експертите ни са на линия, така че се възползвайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.