Как се вади разрешително за оръжие

Как се вади разрешително за оръжие

За да сте законен притежател на огнестрелно оръжие, Вие трябва да отговаряте на определени изисквания и да притежавате съответното разрешително, издадено от началника на местното РПУ и служба КОС. По-долу ще разберете на какви условия трябва да отговаряте, какви документи са Ви необходими и какви са стъпките за преминаване.

На какви условия трябва да отговаряте, за да получите разрешително за оръжие

Като цяло, ако сте напълно психически здрави и устойчиви и възнамерявате да използвате пистолета или пушката съгласно условията, посочени в закона, не би следвало да имате пречки за придобиване на разрешително за лично оръжие. Според закона, условието за придобиване трябва да е базирано на използване за спортни, охранителни, ловни дейности или за лична самоотбрана. 

Чл. 58 от закона обаче буди някои въпроси. Липсва на точна регламентация относно това, че разрешение не се издава на лица, които според т. 10 нямат основателна причина за притежание. Точно основателната причина не е конкретно посочена, което като цяло е оставено на преценката на началниците на РПУ – те решават дали причината е основателна или не, за издаване на разрешително за огнестрелно оръжие.

Какви документи са Ви необходими

За да увеличите шансовете си за получаване на желаното разрешително, препоръчително е предварително да изкарате курс за безопасно боравене с пушка или пистолет. Ето и останалите необходими документи:

  • Свидетелство за съдимост;
  • Удостоверение за психично здраве, което да се издаде от квалифициран психиатър или психодиспансер, като предварително информирате, че желаете да притежавате разрешително за лично оръжие;
  • Тези документи се носят на мястото, където ще се провежда и съответният курс. Вземете със себе си също и снимка в паспортен формат и копие на личната карта;
  • Когато изкарате курса и вземете необходимия документ, трябва да Ви върнат обратно оригиналите, които сте дали по-рано;
  • От следствената служба извадете документ, че не сте следствен;
  • В служба КОС по регионално РПУ попълнете бележка с целите, за които Ви е необходим пистолетът, пушката и т.н. После от КОС ще Ви издадат удостоверение и с него вече можете да дойдете в оръжеен магазин Заримекс, за да направите покупката си.

На всеки 5 години се прави подновяване на актуалността за носене и съхранение на пушка или пистолет.

Какви са изискванията за съхранение

За да съхранявате огнестрелно оръжие, трябва да притежавате специална метална каса за целта, която да се намира на място, недостъпно за деца и други неоторизирани лица. Тя трябва да е много здраво захваната поне за стената, но препоръките са двойно захващане – например за стената и пода или при поставяне на ъгъл, където захващането да е триточково. Така ще затрудните евентуалните опити за кражба или разбиване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.