Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/divo/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Ножове от въглеродна или от неръждаема стомана

Кой нож е по-добър? Ножът от въглеродна стомана? Или ножът от неръждаема стомана?

Това е въпрос, който поражда непрестанни дебати сред любителите на ножове. Преди да направи своя избор, всеки един от нас е добре да се запознае и с двата вида стомана и сам да прецени коя е неговата. В следващите редове ще се опитаме синтезирано да представим предимствата и недостатъчците и на въгледродната и на неръждаемата стомана.

Независимо дали вече сте професионалист и просто искате да получите допълнително мнение, или сте начинаещ, който търси повече яснота, преди покупката на нов нож е препоръчително да се запознаете с плюсовете и минусите и на двата вида стомана, и сам да определите коя е най-добрата стомана за нож.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е сплав, съдържаща висок процент от елемента хром, който придава основната ѝ характеристика – устойчивост на корозия!

Предимства:

1. Основната причина, поради която неръждаемата стомана е толкова популярна, е, че нейният състав я прави много устойчива на вода и влага. Тази устойчивост на атмосферни влияния означава, че ножът от неръждаема стомана може да се използва основно във всякаква среда – от сняг до джунгла и дори под вода!

2. Що се отнася до остротата и запазването на острието, неръждаемата стомана може да поддържа остър ръб дълго време.

3. Този вид стомана също така е по-малко твърда и по-гъвкава от въглеродната, което ѝ позволява да поглъща ударите по-ефективно, без да се счупи или натроши.

Недостатъци:

1. Основните недостатъци на неръждаемата стомана са в нейния ръб и острота. Повечето от тях поддържат невероятен ръб и могат да бъдат остри като бръснач, но когато става въпрос за най-добрите резачки, въглеродната стомана побеждава.

2. Неръждаемата стомана също така изисква много повече време за повторно заточване, което затруднява поддържането на добро острие, когато сте на сред полеви условия без професионална система за заточване.

Трябва ли да изберете неръждаема стомана?

Всичко зависи от вашите дейности.

Ако живеете във влажна или снежна страна, тогава неръждаемата стомана без съмнение е най-добрият избор, тъй като ще устои на околната среда и ще остане ефективна, без да се налага твърде много поддръжка.
Други дейности, за които ножът от неръждаема стомана е най-подходящ, са ловът и риболовът. Макар че карбоновото острие превъзхожда неръждаемото по отношение на остротата, то също така трябва да се почиства изключително добре от всякаква кръв или вода, натрупана по острието, което няма да е лесна задача в отдалечени или полеви райони.

Въглеродна стомана

Както подсказва името, въглеродната стомана има високо съдържание на въглерод. В резултат на това се получава много твърда стомана с отлична острота и запазване на острието!

Предимства:

1. Като цяло ножовете от въглеродна стомана са по-остри, по-твърди, запазват острието си по-дълго и се заточват по-лесно.

2. Превъзходното запазване на острието прави ножовете от въглеродна стомана идеални за продължителна употреба в дивата природа, тъй като ще е лесно да ги поддържате остри и ефективни!

Недостатъци:

1. Въглеродната стомана е ужасно чувствителна към корозия, причинена от вода и влажност. Колко бързо ще ръждяса един въглероден нож зависи от качеството на стоманата, но всички те изискват редовно почистване и поддръжка, за да останат ефективни.

Дори неща като плодов сок или следи от храна могат да разрушат острието за няколко часа/дни, затова е важно да се уверите, че ножовете ви са чисти, преди да ги съхранявате в калъфа!

Именно поради тази слабост много ножове от въглеродна стомана за работа на открито и за лов имат черно защитно покритие. Това покритие предпазва стоманата, но не и острието, и в крайна сметка се износва при интензивна употреба.

2. Друг недостатък е, че тъй като въглеродната стомана е толкова твърда, има по-голяма вероятност да се натроши и счупи при екстремно налягане или при случаен удар в твърди повърхности.

Въглеродната стомана може също така да остави лек метален вкус, когато се използва за рязане на храна, особено на кисели плодове и зеленчуци.

Трябва ли да изберете въглеродна стомана?

Основната причина за избора на въглеродна стомана е нейната отлична острота и запазване на острието.

Ако ви е нужен най-острия нож с възможно най-малко усилие за неговото заточване, тогава това е правилният избор. Преди да изберете нож от въглеродна стомана, уверете се, че сте запознати с начините за неговото почистване и поддръжка.

Нож от въглеродна стомана е особено препоръчителен на начинаещи, тъй като с него е много по-лесно да се усвоят правилните техники за заточване, а и защото обикновено са малко по-евтини от ножовете от неръждаема стомана.

И така, коя е по-добрата стомана – неръждаемата или въглеродната?

Всъщност няма по-добра стомана.

И двете имат предимства и недостатъци, и двете са най-подходящи за различни приложения, ситуации и среди.

При това положение трябва да решите от какво се нуждаете въз основа на задачите и ситуациите, в които ще използвате ножа си.

Ако искате превъзходна острота на рязане, можете да се грижите правилно за ножа си и не се страхувате от малко ръжда, тогава може би острието от въглеродна стомана е изборът за вас.

Ако искате най-добрата устойчивост на корозия и искате да сте сигурни, че ножът ви ще издържи години наред, и нямате нищо против от редовна поддръжка на острието, тогава ножът от неръждаема стомана може би е най-добрият вариант.

В оръжеен магазин ЗАРИМЕКС може да откриете ножове и с двата вида стомана. Разгледайте всички налични ножове на сайта zarimex.eu.

Изборът е ваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.