Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/divo/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Монокуляр за нощно виждане или термална камера: какво трябва да знаем?

Постоянно се задава въпросът кое е по-добро – монокулярът за нощно виждане или термалната камера? Ще обсъдим плюсовете и минусите на всеки мерен прибор, истинските възможности на всеки от тях и как най-добре да използвате тези устройства. Що се отнася до истинския отговор на този въпрос, отговорът е и двете.
Цената, възможностите и ограниченията на всеки от тях могат да варират в зависимост от това, за какво ще ви служи. Преди да изберете между монокуляр за нощно виждане или термална камера, трябва да разберете разликите в технологии и на двете.

Термална камера и монокуляр за нощно виждане


Термалните камери са способни да откриват топлина (както през деня, така и през нощта), което може да доведе до пълна промяна на гледането, наблюдението, проследяването, лова и сигурността. Въпреки това, за да бъдем честни, термалната камера има своите ограничения. Термалната камера използва цифрово изображение на това, което гледате (подобно на фотоапарат), като качеството на това изображение се измерва в пиксели. Колкото по-голям е броят на пикселите, толкова по-ясно е изображението. Когато обаче увеличавате мащаба или увеличението на термовизионните устройства, вие по същество намалявате броя на пикселите наполовина с всяко удвояване на увеличението. Също както при мобилния ви телефон, с увеличаването на приближаването качеството на изображението се влошава.
Монокулярът за нощно виждане, от друга страна, е оптична система, тъй като привлича светлина и уголемява текущата ситуация, посредством тръба за усилване на изображението. Това означава, че монокулярът за нощно виждане не служи за употреба през деня. Това също така означава, че монокулярът за нощно виждане осигурява истинска оптична картина на изображението, което гледате, както би направил дневният оптичен прицел. Монокулярът за нощно виждане изисква някакъв вид светлина (лунна светлина, естествена светлина, инфрачервена светлина), за да осигури ясно и ярко изображение.
В много случаи звездите и луната ще осигурят достатъчно светлина, за да се получи изображение, но сенките могат да затруднят видимостта му. Повечето уреди за нощно виждане са оборудвани с инфрачервен осветител, който се използва в случаите, когато нямате естествена светлина или се нуждаете от лъч инфрачервена светлина, за да осветите даден обект.
За да определите наистина кой от двата уреда ще ви бъде по-полезен, нека разгледаме представената по-долу разбивка на характеристиките и спецификациите.

Откриване


При откриване на дивеч термовизизонната камера улавя минимални разлики в топлината. Термоскопите откриват радиация и не се нуждаят от видима светлина, за да създадат изображение. Термалните мерни прибори могат да се използват еднакво добре както през деня, така и през нощта. Животните генерират топлина и са по-топли от заобикалящата ги среда, което прави възможно откриването им на големи разстояния с помощта на термалните камери.
Монокулярът за нощно виждане разчита на поне малко околна светлина за откриване на дивеча, което затруднява улавянето му на големи разстояния. Ако стреляте през нощта, луната и звездите трябва да осигурят достатъчно светлина за прицела за нощно виждане. При липса на естествена светлина за генериране на светлина се използват инфрачервени осветители. Понякога монокулярът за нощно виждане изисква обектът да се движи, за да бъде открит. При сканиране на полето с монокулярът за нощно виждане е възможно да се пропусне животно, което е легнало, докато термалната камера идентифицира през храсти, висока трева или не се изисква движение, за да се разпознае източникът на топлина.

Разпознаване и идентифициране


След като открие живо животно, ловецът трябва да го разпознае и идентифицира, преди да стреля. Когато се използва термална камера, изображенията се показват като черно-бели или в различни нюанси на цветовете, а различните цветове се използват за представяне на температурата. Въпреки че жив обект може лесно да бъде открит с помощта на термовизионна технология, е по-трудно на голямо разстояние да се разпознае и идентифици дали точно този дивеч искате. При използването на термални устройства се наблюдава значителен скок в обхвата на откриване и разпознаване, като например, това куче ли е или койот, това теле или полегнало прасе е.
Монокулярът за нощно виждане, от друга страна, усилва светлината и няма голяма разлика между откриване и разпознаване, тъй като представя истинска оптична визуализация на обекта, който гледате. Монокулярът за нощно виждане не е от полза само ако дивечът е маскиран или стои неподвижно. Поради тези причини устройствата за нощно виждане винаги ще превъзхождат термалните камери по отношение на разпознаването и идентификацията, докато термалните камери ще превъзхождат монокулярите за нощно виждане по отношение на откриването. В зависимост от обхвата и разстоянието, на което ловувате, може да получите цялото необходимо разпознаване от термалното си устройство. Ето защо е най-добре да използвате и двете технологии според силните им страни. В ловен магазин Zarimex ще откриете както разнообразие от термални ловни устройства, така и полезни и компетентни насоки и съвети кой уред да изберете, според вашите нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.