Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/divo/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Как да изберете следващото си въздушно оръжие?

Съвременните любители на въздушни пушки са изправени през зашеметяващ избор от въздушни оръжия налични на пазара. В тази статия ще се опитаме да поставим някои основни правила, които да направят този избор малко по-информиран.

Помните ли първата въздушна пушка, която си купихте? Беше ли добър избор? Колко оръжейни магазина посетихте? Разглеждахте ли различните модели с часове или дори с дни, преди да направите покупката? Съобразявахте ли нуждите си с пушките, които разглеждахте? Или купихте импулсивно? Последният вариант понякога може да бъде най-ефективен от всички – но също толкова лесно може да ви остави без пари.

Да предположим, че вече знаете за какво искате да използвате пушката си, но какво следва?

КОЛКО МОЩНА ДА Е?

Съгласно действащото законодателство на България за закупуване на въздушно оръжие не се изисква издаване на специално разрешително. Юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на пневматично (въздушно) оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР.
Полезна информация за придобиване на въздушно оръжие съгласно българското законодателство може да прочетете в блога на оръжеен магазин ЗАРИМЕКС – Документи за закупуване на въздушно оръжие.

За проверка на дулната енергия на пушката може да се използва устройство, наречено хроноскоп, но обикновено последното бива придружено с тази информация от производителя си.

КОЙ КАЛИБЪР?

Дебатът за калибъра – обикновено .177 срещу .22 – се води от десетилетия и едва ли ще бъде решен скоро. Но, ако оставим шегата настрана, със сигурност има много неща, които трябва да се вземат предвид, когато се разглежда избора на калибър за въздушно оръжие.

Както за прецизна стрелба по мишена, така и за лов, калибър .177 предлага по-плоска траектория от .22, което е явно предимство при стрелба на различни, неизвестни разстояния. Това не е толкова важно при закритите стрелбища, където пушката ще бъде простреляна на определено разстояние заедно с оптиката, избрана за нея. Изборът на калибър е много по-решаващ при стрелба по мишени на открито, където трябва твърдо да се вземе предвид по-голямата траектория на .22.

Въпреки това калибър .22 има няколко специфични предимства пред .177. При ловен сценарий сачмата в .22 ще предаде повече енергия на плячката. Въздушната пушка в калибър .22 (5,5 мм) е по-енергийно ефективна, а при пушките с пружинно задвижване това означава, че е необходимо по-малко усилие при презареждане, тъй като пружината не трябва да извършва толкова много работа и така цикълът на стрелба е малко по-плавен.

В предварително заредената пневматична пушка (PCP) е необходим по-малко въздух, за да се придаде на сачма 5,5 мм същата енергия (не скорост) като на сачми в .177. Следователно калибър .22 е по-ефективен по отношение на въздуха, което означава, че пушката произвежда повече изстрели с едно зареждане с въздух, отколкото неговият аналог .177.
Има и по-непосредствени практически предимства на сачмите в калибър .22. Те очевидно са по-големи от .177 и следователно са по-лесно манипулируеми, независимо от размера на ръката на потребителя.

И макар че за много хора това не е решаващ фактор, факт е, че сачмите .22 са по-скъпи от техните алтернативи .177. В зависимост от това колко сачми изстрелвате – 1000 на седмица или 1000 на година – това може да бъде основен фактор при избора ви на пушка.

Съществуват и няколко други калибри за въздушни пушки, по-специално .20, .25 и .303, но те са изключително специализирани.

ПРУЖИНА, ГАЗОВО БУТАЛО ИЛИ РСР?

Ако изборът на калибър е важен, то изборът на задвижващия механизъм е от решаващо значение и може да доведе до доста разногласия сред стрелците с въздушни пушки. Но има някои факти, които е добре да се вземат предвид при закупуването на въздушна пушка.

Цената е важен фактор, тъй като пушките с пружинно задвижване обикновено са по-евтини от PCP, но могат да бъдат и по-тежки, което, в някои случаи е предимство, но в други не.

Пружинните въздушни оръжия са много по-трудни за точна стрелба от РСР поради факта, че имат по-голям откат. Пружината задвижва куршума по различен начин всеки път и тази непоследователност оказва отрицателно въздействие върху общата точност.

Основното предимство на оръжията с пружинен механизъм е лесното боравене с тях и презареждането им, без да е необходимо допълнително оборудване или бутилка с въздух. РСР обикновено са по-скъпи от пружинните варианти и трябва да се пълнят със сгъстен въздух от отделен източник – например бутилка, помпа или специализиран компресор.

Въздушните пушки с газово бутало се задвижват от бутало под налягане вместо от традиционната пружина. Буталото обикновено е пълно с въздух, азот или друг инертен газ. Така се намаляват отката и шума, които иначе се причиняват от пружината. Въздушната пушка с газово бутало постига и по-стабилна работа. Най-разпространените системи са Vortex (Hatsan) и IGT (Gamo).

Въздушните пушки PCP се разделят на две категории:

  • Въздушни пушки PCP;
  • Пневматични пушки с помпа.

Въздушните пушки PCP са сред най-точните оръжия в света. Оръжието има собствен резервоар за сгъстен въздух, който осигурява няколко последователни изстрела. Това зависи от обема на резервоара (въздушния цилиндър) и технологията, която дозира газа (обикновено от 30 до 300 изстрела).

Пневматичните пушки с помпа се характеризират с висока точност. Поради по-ниската енергия на снаряда те са особено удобни при стрелба по мишена. Техният малък въздушен резервоар се пълни с помпа, най-често с лост под цевта.

Въздушните пистолети с CO2 в много отношения приличат на своите аналози с PCP. Те са точни, безшумни и стрелят без забележим откат. Основната разлика е, че те се захранват с въглероден диоксид (CO2), съхраняван в 12-грамови или 88-грамови бутилки за еднократна употреба. Поради малкото налягане и обем пневматичните пистолети с CO2 се използват повече за стрелба по мишени. Най-голямото им предимство е отличната точност и последователност на стрелбата. За съжаление те са температурно зависими и работят само при температури над 10°C, така че не можете да стреляте с тях навън през зимата.

Ако все още се колебаете коя въздушна пушка е подходяща за вас, можете да се свържете с професионалистите от оръжеен магазин ЗАРИМЕКС за съвет на тел.: +359 883 31 44 88. Предварително е добре да си зададете и отговорите на следните въпроси:

Колко съм готов да инвестирам в една пушка?

Трябва също така да вземете предвид, че за да започнете да стреляте, се нуждаете от допълнителни аксесоари като боеприпаси, комплекти за почистване, оптика и т.н., които ще се отразят на крайната цена.

За какви цели ще използвам въздушната пушка?

Търсите ли въздушна пушка за борба с вредителите, за забавление в задния двор или искате да печелите състезания?

На какво разстояние ще стрелям най-често?

Ако разполагате само с 10 метра заден двор, не ви е нужна най-мощната въздушна пушка. Тогава допълнителната мощност може да се превърне по-скоро в неудобство.

ЕДИНИЧЕН ИЗСТРЕЛ ИЛИ МНОГОКРАТЕН ИЗСТРЕЛ?

Еднозарядните пушки могат да бъдат по-точни, тъй като куршумът се вкарва централно в затвора, докато при многозарядните това невинаги е така. Еднозарядните пушки са по-евтини и като цяло са по-надеждни, тъй като има по-малко възможности за грешки. Освен това са и по-лесни за употреба, тъй като нямат пълнител за презареждане, а е необходимо само да заредите сачмата преди следващия изстрел.

От друга страна, многозарядните пушки с по-бързата си скорост на стрелба дават възможност на стрелеца да презарежда, докато не отмества око от мишената, предлагат по-последователни изстрели при състезания, както и бърз последващ изстрел на ловното поле. За разлика от тях еднозарядните пушки, при които всяка сачма трябва да се зарежда ръчно, са по-безопасни.

ЛЕКА ИЛИ ТЕЖКА?

Противно на общоприетото схващане, тежката пушка може да бъде предимство, поне по отношение на точността. Тежките оръжия обикновено могат да се държат по-стабилно за кратки периоди от време. Но тежките пушки не са подходящи за начинаещи стрелци и дори опитни стрелци с ниско телесно тегло, освен ако не са монтирани на двунога. Тежката пушка може също така да се превърне в тежест при продължително преследване.

ДЪЛГА ИЛИ КЪСА?

Един от най-важните фактори, които трябва да вземете под внимание при избора си на въздушна пушка е дължината на цевта.
Другите размери, които трябва да се вземат предвид и които са много по-важни, са дължината от задтилъка до спусъка и височината на набузника. Всички тези размери трябва да са съобразени с вашето телосложение и сила, за да се чувствате уверени когато държите оръжието и стреляте.

КОЯ ПУШКА?

Най-добрите PCP пушки са сред най-точните оръжия в света. Ето защо не е изненадващо, че стрелбата с пневматично оръжие става все по-популярна. В много страни по света клубовете по стрелба са нещо обичайно. Те обединяват приятелите в стрелбата по мишени. Клубовете организират турнири и други състезания между стрелците.

Стрелбата с въздушна пушка и пистолет също е олимпийска дисциплина и за двата пола. Въздушната пушка трябва да е точна, надеждна, издръжлива, лесна за управление и стрелба, но преди всичко трябва да пасва на стрелеца. Той никога няма да реализира пълния си потенциал, ако не се чувства комфортно – физически и психически – с пушката, която използва.

Ако търсите въздушно оръжие посетете сайта на ЗАРИМЕКС – zarimex.eu и ще се сблъскате с огромно разнообразие от въздушни пушки и пистолети на ТОП марки като Hatsan, Zoraki, Ekol, Reximex, Umarex и други.

Коя е най-добрата ли? Това е тази, която ви пасва най-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.