Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/divo/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Безопасността на първо място при лов на гонка

Много неща могат да се объркат по време на лов на гонка, ако пренебрегнете безопасността. Спазвайте правилата по-долу и ще можете да се насладите на безопасен лов.
„И моля, не забравяйте, че безопасността е на първо място!“ – това са може би най-често изричаните думи в началото на всеки лов. Нашата любима дейност – ловът, може да предостави достатъчно опасности, за да се отнасяме към него с уважение. Когато участвате в лов, трябва да се грижите не само за собствената си безопасност, но и да внимавате случайно да не се превърнете в заплаха за другите.
Когато купувате застраховка за ловно пътуване, често се оказва, че тя се намира в категория „Екстремни спортове“. Възможно ли е да е толкова опасно, колкото скачането с бънджи, спускането с ATB, гмуркането, алпинизма и т.н.? Е, може да бъде, ако участниците пренебрегват правилата за безопасност. Ако ви липсва въображение или се увличате от фантазията и страстта, можете сериозно да застрашите безопасността на другите и своята собствена.
„Веднъж един куршум мина на няколко сантиметра от главата ми. Не бих искал да си опитам късмета още веднъж…“

// ВАШАТА СОБСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ //

Ловът на гонка може да протече по различни сценарии. Нерядко не всичко върви по план: поради внезапна промяна на времето, липса на комуникация, недоразумения, движение на викачите и кучетата, поведение на дивеча и т.н.
В резултат на недоразумение може да се окаже, че в пространството, което е изглеждало безопасно за стрелба, внезапно се появява ловец или викач. Понякога колегите от друга дружинка може да не забележат границите за стрелба, отбелязани на дърветата, понякога пътят, на който стоят, е криволичещ и изборът на безопасно място за изстрелване на куршум е труден. Понякога ловджийте се намират много близо един до друг, въпреки че не знаят това. Причините могат да бъдат много и е невъзможно да се изброят всички. Нищо не прави безопасното поведение по-лесно от това да знаете къде се намират другите хора. Нищо не прави това знание по-лесно от това да ги виждате. Ключово значение има изборът на правилните ловни дрехи.
В днешно време почти навсякъде в Европа ярките елементи на ловните дрехи са се превърнали в изискване при лов на гонка. Работата е там, че правилата понякога не са много точни. А някои ловци все още носят една-единствена оранжева ивица с убеждението, че тя ще е достатъчна. Ами ако не е? Толкова пъти колега с ярка лента на лявата си ръка напълно е изчезвал от погледа ми, защото съм стоял от дясната му страна. Евтините, оранжеви лентички на шапката от преди години са избледнели напълно и са станали невидими на повече от 30 метра.
Бъдете видими за другите. Носете оранжева или червена (ако е разрешено) шапка и елек върху нормалните си ловни дрехи, ако по някаква причина не желаете да си купите ловни дрехи, специално предназначени за лов на гонка.

В ловен магазин Заримекс ще откриете ловни дрехи специално предназначени за лов на гонка – ТУК, както и светлоотразяващо облекло – ТУК!

// НЕ НАПУСКАЙТЕ ПОСТА СИ //

Не напускайте поста, преди да е приключил ловът. Това е един от най-основните принципи. Всеки разумен ловец, след като заеме мястото си, се опитва да запомни зоните, в които може безопасно да стреля и тези, в които не е позволено да се стреля. Заемането на място, където не трябва да бъдете, докато другите все още ловуват, представлява сериозна опасност.
Когато застанете на мястото си, покажете се на колегите си – махнете им с ръка, уверете се, че ви виждат. И нека това остане така до края на лова или докато не получите други инструкции.

 

// ВИСОКИ МЕСТА //

Седенето върху високи ловни конструкции може да бъде рисковано само по себе си. Дървото изгнива и става по-малко издръжливо. Вероятно стопанинът ще проверява състоянието на конструкциите всяка година, но никога не се знае. Внимавайте със стъпалата на стълбата. Винаги разполагайте с минимум 3 опори за стъпване. Не се облягайте с цялото си тяло на парапета – известни са ми два случая, при които ловец пада и бива сериозно ранен. Страх ме е да си помисля какво може да се случи, когато паднете със заредено оръжие в ръце…
В края на есента и през зимата дъсчените настилки могат да бъдат много хлъзгави, особено когато по тях се появят лишеи и мъх. Винаги е добре да имате със себе си постелка (например за сядане) и да я поставяте под обувките си. Удивително е колко голяма опора ще получите.

// ЗАЩИТА НА СЛУХА //

Учудващо е колко много ловци все още пренебрегват препоръките за защита на слуха. Те твърдят, че различните видове антифони и тапи за уши са неудобни за носене и с тях е по-трудно да се определи посоката, от която идва дивечът. Това, разбира се, може и да е вярно, но същите хора рано или късно проявяват навика да накланят дясното си ухо към събеседника, защото с лявото не чуват много.
Това не е шега. Защитата от шум предлага още едно предимство, за което рядко се говори – тя предпазва от шока, който тялото изпитва по време на изстрел. Като имате антифони, ще можете по-добре да забележите реакцията на дивеча и ще можете да изстреляте по-бързо втория си изстрел, ако е необходимо.

// ПОСЛЕДИЦИ//

Раненият дивеч не иска да бъде намерен и често не се отказва без борба. Това важи особено за дивите свине, но не само – знам за случай, в който ловец е получил пробиване на белия дроб заради нападение от елен лопатар. Дори малките диви прасета ще се нахвърлят, ако бъдат натиснати. Смели дребосъци. Не ги подценявайте. Оставете проследяването на кръвта на по-опитните ловджии, а ако няма такива, бъдете много внимателни. Особено когато гората стане гъста.

// ЗАПУШЕНа ЦЕВ //

Някои ловци обичат да държат цевта надолу. Това е безопасно, ако внимавате, когато се навеждате. Ако вътре попадне сняг или кал, налягането може да скочи при изстрел, което да доведе до взривяване на оръжието. Ако обичате да носите така оръжието си, използвайте протектор за цевта. Можете да си купите моден такъв от кожа или – ако короната на цевта ви го позволява – специална вложка, която се поставя като тапа. Тя е безопасна, газовете ще я изтласкат навън без никакъв проблем.

// НОЖЪТ //

Ловецът без нож е беззащитен. Грижете се за ножа си – поддържайте го остър и безопасно скрит. Тъпият инструмент изисква повече сила и боравенето с него лесно може да излезе извън контрол. Не бързайте при изкормването, използвайте ножа си прецизно и без да бързате. Приятелите ви ще изчакат. Ако случайно се порежете внимателно дезинфекцирайте раната – дори незабележими порязвания заздравяват почти безнадеждно, ако в тях се появи чужд белтък. Винаги носете няколко лепенки и превръзка в ловната си чанта. За всеки случай.

// БЕЗОПАСНОСТТА НА ДРУГИТЕ //

Ако решите да стреляте, уверете се, че куршумът ще спре на твърда земя. Не стреляйте по животни, които се намират на върха на хълма. Не знаете какво има от другата страна и колко далеч може да стигне куршумът. Не рискувайте, не си заслужава. В крайна сметка ще се появи и по-добра възможност.

// СТРЕЛБА ПО ВРЕМЕ НА ГОНКА //

Стрелбата в посока на движението не винаги е разрешена, особено когато ловците са разположени на земята. Понякога ограничението се отменя само за диви свине и лисици, но е валидно за елени, които се движат чрез скачане и целта е над земята.
Никога не стреляйте далеч навътре. Обикновено има ограничение – разберете колко е то. Тези ограничения са въведени по основателна причина. Никога не решавайте да правите този вид изстрел, когато вече виждате викачи.

// СТРЕЛБА В РЕДИЦАТА НА ЛОВЦИТЕ //

В Полша е забранено да се стреля по начин, при който куршумът ще се доближи на повече от 10 метра от най-близкия съсед. Според мен това е шокиращо щадящ подход. Правилото е създадено отдавна, когато ловците са използвали предимно пушки и са стояли близо един до друг. Представете си какво означава 10 метра, когато разстоянието до най-близкия съсед е 200 метра! На практика това е като изстрел към самия съсед …
Поддържайте безопасен ъгъл. Не знаете къде може да се окаже рикошетът. Един мой приятел оцеля по чудо след такъв изстрел. Никога не размахвайте оръжието през линията на ловците.

// КЪДЕ СА ВАШИТЕ СЪСЕДИ? //

Със сигурност знаете къде седи ловецът, на когото е даден предишният пост. Въпреки това обърнете внимание на това къде се намира следващият ловец. Понякога пътищата са криволичещи, понякога местата са покрити с клони. Понякога те не се виждат отгоре, но видимостта е ОК от „долния етаж“. Огледайте се добре още преди да се качите на стълбата. Слушайте внимателно водача – може да се окаже, че някъде в непосредствена близост има друга стойка, която може да не сте забелязали.

// НАСТРОЙКА НА СПУСЪКА //

Много от европейските оръжия имат спусък с настройка, механизъм, който намалява съпротивлението. Това може да е много полезно или приятно, когато се изисква прецизна стрелба, но може да е много опасно в динамични ситуации. Ако спусъкът ви се струва прекалено твърд, дайте го на оръжейника си да го провери. Но почти винаги най-добрата рецепта за твърд спусък е обучението. Постоянно виждам ловци, които предпочитат да изберат удобно решение – не такова, което изисква усилия от тях. И тогава, за съжаление, изстрелът се случва в случаен момент.

// ПОДДЪРЖАНЕ НА РУТИННА БЕЗОПАСНОСТ //

Не оставяйте оръжието си без надзор. Зареждайте го само след като заемете позиция. Не стреляйте, докато съседите не заемат позициите си. Изпразнете оръжието си, преди да слезете от чакалото. Извадете пълнителя от оръжието, преместете затвора обратно в задно положение или пречупете цевта, ако носите двуцевка или комбинирано оръжие. Уведомете колегите си, че сте безопасен за тях.
Знам за случаи, в които в резултат на непредвидени събития и пренебрегване на тази проста рутинна дейност едва не се е случила трагедия. Научих този урок по трудния начин – куршум премина на няколко сантиметра от главата ми. Не бих искал да опитвам късмета си още веднъж…

// ЗДРАВ РАЗУМ //

Някой мъдър човек е казал, че най-важният предпазен елемент на оръжието се намира между ушите на неговия ползвател. Невъзможно е да се определят всички възможни ситуации, които могат да възникнат по време на лов. Използвайте въображението си и здравия разум. Бъдете отговорни за действията си и очаквайте същото от другарите си. Само тогава ловът ще бъде удоволствие и безопасно използване на даровете на природата, а не просто още един елемент от постоянно разширяващия се списък с екстремни спортове.

// Написано в съавторство с Лукаш Джежановски, автор, ловец, следотърсач на кръв и любител на оръжията от Полша. Когато не ловува, той преподава компютърно инженерство в технически университет в родния си град Ополе. //

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.